Epavă încărcată cu aur și monede rare, descoperită în deșertul african după 500 de ani de mister: Strania poveste a navei portugheze „Bom Jesus”

de: Cojocaru Cristian
27 10. 2024

Descoperirea epavei navei „Bom Jesus” în deșertul Namibiei, în sud-vestul Africii, a adus la lumină una dintre cele mai mari comori și mistere maritime ale ultimelor cinci secole. Nava portugheză, încărcată cu aur, monede rare și alte obiecte prețioase, dispăruse fără urmă în 1533, iar soarta sa a rămas necunoscută timp de aproape 500 de ani. Acest mister s-a spulberat în 2008, când rămășițele sale au fost găsite într-o regiune deșertică în timpul unor operațiuni de extragere a diamantelor.

„Bom Jesus” și destinul său necunoscut

„Bom Jesus” (sau „Bunul Isus”) a fost o navă portugheză care a părăsit portul Lisabona pe 7 martie 1533, având ca destinație India. Încărcată cu o comoară impresionantă, inclusiv monede de aur pur și lingouri de cupru, vasul era una dintre mândriile flotei portugheze de explorare. Ceea ce trebuia să fie o călătorie de succes s-a transformat, însă, într-o tragedie, nava dispărând undeva în apele învolburate din apropierea coastelor africane. În ciuda eforturilor de a afla ce s-a întâmplat cu „Bom Jesus”, răspunsurile au venit abia după cinci secole.

Împrejurările descoperirii sunt la fel de fascinante ca și povestea navei. În 2008, în timpul unor lucrări de excavare pentru extragerea diamantelor în deșertul Namibiei, o echipă a dat peste rămășițele unei nave acoperite de nisipul fierbinte. Sperrgebiet, sau „teritoriul interzis,” o zonă strict controlată din motive de siguranță, a devenit scena uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice din ultimii ani.

În inima ținutului diamantelor din Namibia, în zona Sperrgebiet, căutătorii de comori au dat peste aur, descoperind rămășițele unei nave din secolul al XV-lea, perfect conservată printre dune.

Comorile ascunse ale „Bom Jesus”

Cercetările conduse de Dr. Noli, arheolog principal al Institutului de Cercetări Maritime din Africa de Sud, au scos la iveală o adevărată comoară. Echipa a descoperit nu mai puțin de două mii de monede din aur pur și zeci de mii de kilograme de lingouri de cupru, toate intacte după secole de la scufundarea navei. Cu fiecare obiect descoperit, se contura tot mai mult o imagine fascinantă a epocii în care portughezii explorau cu îndrăzneală rute comerciale de lungă distanță.

Pe lângă aur și cupru, nava „Bom Jesus” conținea și alte artefacte valoroase: boluri de bronz, arme vechi de 500 de ani, compasuri, unelte astronomice și chiar tunuri. Descoperirea unui mușchete și a unor resturi metalice a oferit dovezi clare ale vechimii navei, estimându-se că datează din perioada marilor explorări maritime portugheze. Printre artefactele recuperate, echipa a găsit și câteva instrumente de navigație avansate pentru acea perioadă, ceea ce sugerează că „Bom Jesus” era un vas echipat pentru călătorii de lungă durată.

Deși puține informații sunt cunoscute despre istoria exactă a navei „Bom Jesus”, se crede că aceasta făcea parte dintr-o clasă de nave mai mari și mai durabile, construite special pentru a transporta încărcături prețioase în India. Traseul său era unul dintre cele mai frecventate în acea perioadă, iar Portugalia, fiind una dintre marile puteri maritime, era bine echipată pentru asemenea expediții.

Vasul Bom Jesus desert Namibia Africa

Un final tragic într-o furtună violentă

Ipoteza cea mai plauzibilă despre naufragiul navei „Bom Jesus” este că aceasta a fost prinsă într-o furtună puternică lângă coasta Namibiei. Trăgându-se prea aproape de țărm, nava ar fi fost lovită de o stâncă, ceea ce a dus la răsturnarea sa. Furtuna a fost probabil atât de violentă încât a îngropat nava în nisipul coastelor Africii, dar și de o asemenea intensitate încât a permis conservarea încărcăturii sale aproape intacte. Cu toate acestea, lipsa rămășițelor umane sugerează că mulți dintre membrii echipajului au supraviețuit naufragiului sau au fost înghițiți de mare.

Protejată de dunele de nisip și de accesul restricționat al zonei, epava navei „Bom Jesus” a rămas neatinsă timp de cinci secole. Zona în care a fost descoperită este încă sub controlul companiei de diamante DeBeers și al guvernului Namibiei, accesul fiind strict limitat. Securitatea din jurul acestui sit a permis conservarea în stare perfectă a rămășițelor navei și a comorii sale impresionante.

Un viitor incert pentru epava „Bom Jesus”

De la descoperirea sa, epava navei „Bom Jesus” a devenit subiectul multor dezbateri. Rămășițele navei sunt păstrate sub supravegherea personalului de securitate, iar accesul este restricționat. Autoritățile au luat în considerare crearea unui muzeu dedicat acestei descoperiri remarcabile, însă viitorul unei asemenea inițiative rămâne incert.

Descoperirea „Bom Jesus” oferă o privire unică asupra perioadei de aur a explorărilor portugheze și a sacrificiilor făcute pentru a deschide noi rute comerciale. Cu fiecare artefact găsit, epava dezvăluie fragmente din viața marinarilor care și-au riscat viețile pe mările lumii. Ceea ce a fost odată o simplă navă portugheză, astăzi este o mărturie valoroasă a unei ere de explorare, înfruntare a necunoscutului și căutare a bogățiilor ascunse.